Zelená škola prichádza v novom školskom roku s niekoľkými novinkami

30.08.2012 Bratislava

Bratislava 30. augusta (TASR) - Program Zelená škola poskytne v novom školskom roku pre učiteľov akreditované vzdelávanie. Medzi ďalšie novinky patrí súhrnný metodický materiál s inšpiráciami a aktivitami, ktoré sa týkajú tém Zelenej školy, ale aj súťaž pre žiakov o najlepšie video a fotopríbeh. Školy sa do programu môžu zaregistrovať do 14. septembra.

Manažér programu Radoslav Plánička pre TASR povedal, že novinky v rámci už 8. ročníka projektu by mali rozšíriť počet sympatizantov, ale aj skvalitniť doterajšiu činnosť. "Okrem toho, že vzdelávanie v rámci programu umožní získavať učiteľom kredity, bude pre pedagógov určite zaujímavý aj fakt, že rozširujeme počet regionálnych seminárov, ktorých bude v novom školskom roku až osemnásť," uviedol Plánička.

"Zároveň sme pripravili súhrnný materiál nazvaný Inšpiromat, ktorý sa bude venovať všetkým témam v programe Zelená škola." Prvými dvoma témami, ktorými sa Inšpiromat zaoberá, sú Ochrana prírody a Zelené obstarávanie. "Materiál prináša súhrn aktivít, výučbových programov i praktických ukážok z danej oblasti, ktorými sa môžu účastníci programu inšpirovať," dodal Plánička.

V rámci programu Zelená škola bude aj v tomto roku vyhlásený grantový program "Pomáhame vyrásť", v ktorom sa školy môžu uchádzať o dotáciu pre realizáciu svojich "zelených" projektov. Manažér programu pre TASR priznal, že rozpočet grantu bude oproti minulému roku menší. "Kým v minulom roku sme podporili 15 projektov celkovou sumou 7500 eur, v novom školskom roku je naplánovaných 5000 eur, ktoré pomôžu vybudovať desať najlepších školských projektov."

Do dnešného dňa je podľa Pláničku do programu pre nový školský rok 2012/2013 prihlásených približne 200 škôl z celého Slovenska. "Vzhľadom k tomu, že termín prihlásenia sme posunuli na 14. september, očakávame, že minimálne vyrovnáme počet prihlásených z minulého roka, kedy bolo do programu zapojených 216 škôl," poznamenal Plánička.

Od roku 2004, kedy sa tento medzinárodný program dostal na Slovensko, počet zúčastnených škôl neustále narastá. Podľa Pláničku je to dôkaz, že program nie je iba o environmentálnom vzdelávaní, ale aj o podpore spoločných aktivít pre krajšie, zdravšie a zelenšie prostredie. "Program vytvára rodinu pedagógov, žiakov i rodičov, ktorí realizujú spoločný cieľ."

Zelená škola je certifikačno-vzdelávací program, ktorý je súčasťou celosvetovej siete Eco-Schools. Pomáha realizovať environmentálnu výchovu prepojenú s praktickými krokmi. Tie vedú žiakov a celú školu k šetrnejšiemu prístupu voči životnému prostrediu, t.j. pomáhajú znížiť celkový vplyv školy na životné prostredie.
 

Vyberte región